زندگی انسان به وجود گیاهان وابسته است. از لحاظ روانی وجود گیاهان باعث شادابی روحی و روانی میشود. همانطور که در مقاله نگهداری از گلها در آپارتمان گفتیم، خیلی از افراد در منزل و محیط کار به نگهداری و پرورش گل مشغول هستند. همه این افراد در مورد نحوه آب دادن، کود دادن و کلا شرایط لازم برای زنده و با طراوت بودن گیاه خود مطلع هستند. اما سؤال ما از این افراد این است که آیا گیاهان شما مانند انسان و یا حیوانات باهوش هستند؟ ما به بررسی وجود هوش در گیاهان میپردازیم و توصیه میکنیم خیلی دقیق مطالب را بخوانید، شاید از این پس رفتار خود با گیاهان را کمی تغییر دهید!
هوش چیست و کدام موجودات باهوش هستند؟
روانشناسان معروف بسیاری به تعریف هوش و اینکه چه موجوداتی باهوش هستند پرداختهاند، اما ما در اینجا بهصورت خیلی عامیانه و همانگونه که در محیط اطراف خود میبینیم آن را توصیف میکنیم. درواقع هوش یک توانایی ذهنی است که جانداران بهوسیله آن تجزیهوتحلیل میکنند، یاد میگیرند، برنامهریزی میکنند و تجربههای قبلی را در حل مسائل جدید به کار میگیرند. با این تعریف فعالیتها و کارهایی که انسان و حیوانات انجام میدهند نشان از باهوش بودن آنها است؛ یعنی واکنشهای صورت گرفته از سمت انسان یا حیوان که قابلمشاهده یا حس کردن هستند، نشاندهنده هوش آنها است.
آیا گیاهان نیز جزء جانداران باهوش هستند؟
تا قبل از انجام پژوهشهای لازم، با توجه به تعریف هوش و واکنشهای دیداری و حسی نمیتوانستیم گیاهان را در دسته جانداران باهوش قرار دهیم. اما گیاهشناسان با انجام برخی تحقیقات، به نتایجی دستیافتهاند که نشان میدهد گیاهان نیز باهوش هستند، با این تفاوت که واکنشها و فعالیتهای آنها بسیار کند است. بهطوری که ما انسانها قادر نیستیم بهصورت واضح آنها را مشاهده کنیم. دلایل بسیار خوبی برای اثبات باهوش بودن گیاهان ارائهشده است.
دلایل وجود هوش در گیاهان
دانشمندان با بررسی رشد و تکثیر گیاهان در طبیعت به دلایل فوقالعاده جالبی دست یافتهاند که باهوش بودن گیاهان را به اثبات میرساند.
- گیاهان میتوانند از خود دفاع کنند:
زمانی که حیوانات موذی یا حشراتی که باعث نابودی گیاه میشوند به او حمله میکنند، گیاه با متصاعد کردن برخی سیگنالها یا واکنشهای شیمیایی و حتی برخی گیاهان دیگر با بستن برگها از خود دفاع میکنند.

- گیاهان با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند:
در صورت وجود خطر، گیاهان با واکنش شیمیایی به سایر گیاهان اعلامخطر و خود را در برابر حملات بیگانگان آماده میکنند و اینگونه با یکدیگر در ارتباط هستند.
- گیاهان یاد میگیرند:
برخی از گیاهان باوجود حساسیت به لمس و بسته کردن برگهای خود یاد میگیرند که قطرههای آب برای آنها خطرناک نیست و واکنشی نسبت به وجود ذرات آب روی برگها ندارند.
- گیاهان میشنوند:
آنها قادر هستند صدای تولیدشده توسط حشرات جونده و گیاهخواران را بشنوند و به حالت تدافعی تغییر مییابند.
نتیجهگیری درمورد وجود هوش در گیاهان
گیاهان نیز مانند سایر جانداران دارای هوش هستند، اما سرعت این واکنشها به حدی نیست که ما قادر به دیدن آنها باشیم. بنابراین در برخورد با گیاهان از این پس محتاطانهتر عمل کنید. بهراستیکه اینهمه قدرت در خلق جهان قابل سجده است.