با وجود چرخهای خیاطی پیشرفته و صنعتی امروزی، شاید به نظر بیاید شناخت انواع کوک در خیاطی کاربردی نداشته باشد. اما گاهی دوختهای دستی ظریف و حرفهای بسیار کاربردی و زیباتر هستند. ضمن اینکه گاهی در مسافرت یا مهمانیها نیز لباسها پاره میشوند، که دیگر باید ناچار دست به سوزن و نخ شد. اگر دوست دارید بهعنوان یک بانوی تمامعیار و اهل هنر زمانهایی که به چرخهای خیاطی دسترسی ندارید، از پس یک پارگی ساده جوراب یا باز شدن درز لباسها بربیایید، این مطلب را از دست ندهید. چراکه میخواهیم انواع کوکهای کاربردی را معرفی کنیم.
کوک ساده
یکی از پرکاربردترین انواع کوک در خیاطی، کوک ساده است. در این نوع از دوخت، کوکها در فاصله نیم تا یک سانتیمتری از یکدیگر قرار میگیرند. از این کوک برای اتصال دو قطعه پارچه بهصورت موقت و قبل از چرخ کردن استفاده میشود.
کوک شلال
درواقع این کوک همان کوک ساده است، اما تفاوت آن در اندازه کوکها و فاصله آنها است. کوک شلال کوچکتر بوده و فاصله بسیار کمتری نسبت به کوک ساده دارد. ویژگی دیگر این کوک، دوام بیشتر آن است.
کوک بخیه، از مهمترین انواع کوک در خیاطی
این کوک شبیه به کوکهای چرخخیاطی است که برای متصل کردن دائمی پارچهها به یکدیگر استفاده میشود. برای دوخت کوک بخیه باید از راست به چپ دوخت را شروع کرده و برای دوخت کوک بعدی، از انتهای بخیه قبلی شروع کرد.

کوک زیگزاگ
یکی از سختترین مدلهای کوک خیاطی، کوک زیگزاگ است. از این کوک برای دوخت یک قطعه پارچه روی پارچه دیگر استفاده میشود. میتوان با هر بار عبور دادن نخ از پارچه و یک تار بیرون کشیدن از آن، طوری این دوخت را انجام داد که از پشت پارچه این کوک پیدا نباشد.

کوک دندان موشی، نوعی کوک زیبا و فانتزی
کوک دندان موشی را میتوان نوعی دوخت تزئینی قلمداد کرد. برای اتصال دو لبه پارچه به یکدیگر از این نوع دوخت استفاده میشود. یک اندازه بودن هر دندانه در این نوع کوک تأثیر بسیار زیادی در زیبایی آن دارد.

کوک شل
این کوک در قدیم بهجای استفاده از رولت و کاربن به کار گرفته میشد. دوخت آن همانند دوخت کوک ساده است، با این تفاوت که نیازی به کشیدن و صاف کردن نخ در کوک شل نیست.
کوک پس دوزی از دیگر انواع کوک در خیاطی
برای پس دوزی لبههای آستین، شلوار، یقه و سجافها از کوک پس دوزی استفاده میشود. دوخت آن نیاز به مهارت دارد، زیرا باید بهگونهای این کوک دوخته شود که از پشت پارچه دید نداشته باشد.

کوک محکم کننده
برای جلوگیری از مشاهده صحنه آویزان شدن نخ با باز شدن خط دوخت، از این کوک استفاده میشود. به این صورت که در انتهای خط دوخت یک کوک دوبل یا کوک اضافه میزنند.
کوک نامرئی
یک مدل جالب از انواع کوک در خیاطی کوک نامرئی است، که برای دوخت لبههای پارچه و نمایان نشدن نخها از آن استفاده میشود. برای زیباتر شدن و نمایان نشدن نخ، بهتر است از نخهای به رنگ پارچه در کوک نامرئی استفاده شود.
کوک جسته
کاربرد کوک جسته برای چسباندن لایه به پارچه یا ثابت نگهداشتن یقهها است. این کوک بهصورت مورب و شلال لایه را به پارچه متصل میکند.
اما حالا که با مهمترین انواع کوک زدن آشنا شدید، خوب است سری هم به شهر پر جمعیت سوزنهای دستی خیاطی بزنید و با آنها نیز آشنا شوید.