همان طور که در مقاله مراسم شب یلدا در شهرهای مختلف گفتیم، یکی از لذتهای شب یلدا خوردن آجیل، میوه، شیرینی و شکلاتهای مخصوص این شب است. شیرینیهایی که با تم یلدایی تزئین شدهاند، مقاومت در برابر نخوردن را خیلی سخت میکنند؛ اما بعضی از افرادی که از رژیم غذایی خاصی پیروی میکنند در این شب بلند سال بسیار باید مراقب خود باشند. از جمله این افراد، بیماران دیابتی هستند. در این مقاله چند توصیه مخصوص شب یلدا برای بیماران دیابت و معرفی چند خوراکی مفید را برای آنها در نظر گرفتهایم.
شب یلدا و خوراکیهای خوشمزه
شب یلدا در بین ما ایرانیها عجین شده با کلی شیرینی و میوههایی که قند فراوانی دارند. هندوانه آبدار جنوب، خرمالوهای گس نیاسر کاشان، انار دانه به دانه ساوه و پرتقال خونی ساری واقعا دل را به تاپتاپ میاندازند. در کنار این میوهها پولکی، راحتالحلقوم، شیرینی خامهای و کیکی که با چندلایه موز تهیه شده است نیز وسوسهانگیز هستند. همه این خوراکیهای شب یلدا منبع عظیمی از قند محسوب میشوند. با این اوصاف شب یلدا بهتنهایی تأمینکننده میزان قند خون یک ایرانی در طول سال است.
شب یلدا، رژیم بی رژیم؟
ما ایرانیها یک جمله معروف داریم که در مهمانی و مراسمهای مختلف با یکدیگر تعارف میکنیم که چهبسا با همین جمله کار به بیمارستان هم کشیده است. بخور همین یکشب است! خلاصه اینکه این جمله پای ثابت همه خانوادهها است؛ بنابراین بیماران دیابتی هم این جملات را میشنوند و تمایل به میل شیرینیها در آنها بیشتر هم میشود؛ اما واقعاً عمل کردن به این جمله، بیماران دیابتی را دچار مشکل نمیکند؟

بیماران دیابتی و چالش شب یلدا
بیماران دیابتی در این شب با بزرگترین چالش سال مواجه هستند. آنها باید سلامت خود را ارجح بدانند و تا جای ممکن از خوردن مواد قندی بپرهیزند؛ اما در این شب یلدا با رعایت چند نکته میتوانند از برخی تنقلات بهاندازه کافی میل کنند تا دیگران که در این جمع هستند نیز احساس خوبی از خوردن خوراکیهای شب یلدا داشته باشند.
توصیههای شب یلدا برای بیماران دیابت
- بیماران دیابتی باید از مصرف توت، کشمش، انجیر در شب یلدا خودداری کنند. آنها میتوانند از گردو، فندق، پسته و بادام زمینی به جای تنقلات قندی میل کنند.
- هندوانه از مواد غذایی به شمار میآید که قند موجود در آن، بسیار سریع موجب افزایش قند خون میشود. با میل کردن حدود ۴۰۰ گرم هندوانه بیماران دیابتی ۱ واحد از قند مورد نیاز روزانه خود را مصرف میکنند؛ بنابراین در ادامه رعایت رژیم غذایی خود در طول این شب باید این موضوع را مد نظر داشته باشند.
- مصرف خرمالو، موز و انگور نیز برای بیماران دیابتی مشکلساز خواهد بود. بهترین جایگزین برای این میوهها، مصرف گریپفروت، سیب، برگه زردآلو و آلوی خشک است.

- این بیماران در مصرف انار نیز باید دقت داشته باشند. زیرا در صورت میل سایر مواد غذایی قنددار، مبتلایان به دیابت، میزان قند دریافتی مجاز خود را تأمین کردهاند. در صورتی که از میوههای دیگر مانند هندوانه یا وعده شام که حاوی قند زیاد نبوده، میل نکردهاند باشند، مجاز به مصرف انار هستند.
توصیه پایانی دیابتی…
بیماران دیابتی در نظر داشته باشند که در صورت مصرف بیش از حد مجاز مواد قندی، تنها خود آنها نیستند که دچار مشکل میشوند. بلکه کل اعضای خانواده از این موضوع رنج میبرند؛ بنابراین سعی کنید شبی با خاطرات خوش را به یادگار بگذارید و تا حد ممکن از خوردن مواد شیرین خودداری کنید.
اگر شما توصیه یا جایگزین مناسبی در رابطه با خوراکیهای شب یلدا برای بیماران دیابتی دارید حتما با ما به اشتراک بگذارید.